Expositie Torenquilters 2015

Quilt Astrid Baumann Stad aan het Haringvliet

In de monumentale ruimte op de begane grond van de toren hangt een vijftiental kleurige quilts, met als verbindend thema: vuurtorens. Een quilt is een doorgestikte deken, vervaardigd uit drie lagen textiel. De bovenste laag bestaat vaak uit patchwork. De middelste laag is van dik materiaal. Het doorstikken geeft een beetje reliëf aan het geheel. De Torenquilters van Goedereede zijn er heel bedreven in. Veel leden van deze regionale vereniging zijn al jarenlang enthousiast met deze hobby bezig. Elke twee jaar exposeert de groep in de toren van Goedereede, elke keer met een ander thema. Dit jaar is het de elfde keer dat ze hun met veel geduld vervaardigde kunstwerken tentoonstellen, onder de titel ‘Boeiend licht’.

Quilt Helma Feenstra DordrechtDe voorbereidingen voor een nieuwe expositie beginnen altijd in september, na een ruime zomerstop. In september 2013 hebben de Torenquilters naar aanleiding van de vuurtorenexpositie op de eerste verdieping van de kerktoren gekozen voor het thema vuurtorens. Vervolgens heeft de groep een bezoek gebracht aan de vuurtoren van Hellevoetsluis om zich te laten inspireren.

Elk lid heeft een eigen interpretatie gegeven aan het thema. Soms heel vrij, waarbij het vuurtorenaspect niet onmiddellijk opvalt, maar bij nadere beschouwing toch aanwezig blijkt te zijn, als je weet hoe je moet kijken. Op de meeste doeken is echter wel een duidelijk herkenbare Nederlandse vuurtoren afgebeeld, op zeer artistieke wijze, met veel kleur. Een lust voor het oog.

Om eenheid te brengen in de tentoonstelling is gewerkt met standaard afmetingen voor de quilts. Eén quilt wijkt daar vanaf. Het is een groot wandkleed dat is samengesteld uit dertien stroken waarop elk lid een eigen vuurtorentje heeft vormgegeven. Door afspraken over afmetingen, patronen en gebruik van stoffen is het toch een eenheid geworden.

Deze groepsquilt is aan het eind van het tentoonstellingsseizoen verloot. Mevrouw Martien Bakker uit Delft heeft de verloting gewonnen. De opbrengst van de verkoop van loten was 250 euro. Dit bedrag is overgemaakt aan de Ouddorpse Reddingsbrigade.

Groepsquilt