Expostitie Torenquilters 2019

 
Elke twee jaar exposeren de Torenquilters hun quilts in de monumentale ruimte op de begane grond van de toren, dit jaar al voor de dertiende keer. De dames van de Torenquilters, die al meer dan 25 jaar bij elkaar komen in wisselende samenstelling, kozen in 2019 voor het thema ‘Water-Land’. Dit is een onderwerp dat veel in de kunst is terug te vinden en vele kunstenaars heeft geïnspireerd tot geweldige werken.

Ieder lid was vrij om het thema naar eigen idee in te vullen. De maten van de quilts zijn vastgesteld om een eenheid tussen de verschillende werken te creëren. Ook maakte elk lid gebruik van een soortgelijke stof om de waterlijn in alle quilts te kunnen laten doorlopen.

De één heeft voor een stadsgezicht gekozen, de ander koos voor de natuur, terwijl een derde daar weer een combinatie van maakte. Het is een zeer gevarieerde tentoonstelling geworden. Wie met een nauwkeurig oog de quilts bekijkt, en de beschrijvingen van elke maakster in het quiltboek leest, ziet eigenlijk pas goed hoeveel kleine steekjes en technieken er zijn gebruikt. Het heeft weinig voorstellings-vermogen nodig om vast te stellen dat de dames veel tijd en energie in deze geëxposeerde doeken hebben gestoken. Het is daarom fijn dat het Torenmuseum de gelegenheid biedt deze prachtige quilts aan het publiek te laten zien, want dat verdienen ze.

Eén van de quilts is vervaardigd door Mary Helen Roosenschoon. Zij overleed in 2018. Corrie van Leeuwen heeft de quilt waar Mary Helen aan begonnen was ter hand genomen en hem afgemaakt.

De toren van Goedereede heeft een schitterend carillon. Door kenners wordt het bestempeld als één van de mooiste van Europa. In 2019 heeft de toren bovendien een bijzonder jubileum. De Mariaklok, de grootste klok van het carillon, is 500 jaar oud. Het was reden voor de Torenquilters om het carillon als onderwerp voor de groepsquilt te kiezen. Het resultaat is prachtig geworden. Zeker als je je bedenkt hoe lastig het is al de verschillende kleine quilts op elkaar aan te laten sluiten om ze tot een geheel te maken.

In de toren zijn dit jaar wederom handgemaakte ansichtkaarten van stof te koop, vervaardigd door de Torenquilters. Bovendien zijn er nu leuke handgemaakte beursjes en tasjes aan het assortiment toegevoegd.

Expositie Torenquilters 2017