Vuurtorenexpositie

 
Vitrines vuurtorenexpositieIn de vuurtorenexpositie op de eerste verdieping staat de regionale geschiedenis centraal. Alle bestaande en ver-dwenen vuurtorens en andere bakens voor de scheep-vaart op en om het voormalige eiland Goeree komen aan bod. Op grote kunststofpanelen wordt de geschiedenis van de kerktoren belicht, evenals die van de IJzeren Baak op het Flaauwe Werk, de betonnen vuurtoren op het Westhoofd en zijn opvolger, de huidige vuurtoren van Ouddorp. Er is ook een paneel over de lichtschepen die op de positie Goeree hebben gelegen en het lichteiland Goeree, dat nu nog steeds dienst doet.

Twee panelen gaan over de algemene geschiedenis van de Nederlandse kustverlichting en navigatie op zee. Er wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van eenvoudig vissersvuur tot moderne vuurtoren en er wordt uitleg gegeven over lichtkarakters van vuurtorens en de functie van lichtenlijnen.

VuurtorenspelIn de museumruimte staan twee vitrines met een honderdtal miniatuurvuurtorens, vuurtorenlampen en andere bezienswaardigheden. In de nissen staan grote modelvuurtorens en er is een prachtig, groot model van het lichtschip Noord Hinder.

Met het vuurtorenspel kunt u uw kennis van de Nederlandse vuurtorens testen. Het spel is vooral bij kinderen populair. Het is een groot wandbord met lichtjes en knoppen, gebaseerd op het spel Electro. Zoek bij elke foto de juiste naam van de vuurtoren en druk op de corresponderende knoppen. Bij de juiste naam gaat het lichtje op de kaart branden en is gelijk duidelijk waar de vuurtoren staat.

Voor kinderen is er tevens een vuurtorenspeurtocht verkrijgbaar bij de balie op de begane grond. Aan de hand van plaatjes en vragen speuren de kinderen rond in de museumruimte om het juiste antwoord te vinden. Ze worden ook uitgedaagd om alle traptreden te tellen die beklommen moeten worden om bovenin de toren te komen.

download Vuurtorenvragen

Lid worden van de Nederlandse Vuurtoren Vereniging? www.vuurtorens.org

Vuurtorenexpositievuurtorenexpositie 2